I have a dream

1989

In 1989 – dus bijna 30 jaar geleden – was ik trainer bij de DLRG in Gehrden (in de buurt van Hannover). Ik trainde toen tien puberende zwemmers in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Het waren enthousiaste zwemmers en wilden nieuwe uitdagingen.
Dus stuurde ik een brief naar het hoofdkantoor van de KNBRD en vroeg of er een Reddingsbrigade zou zijn die een vriendschappelijke wedstrijd met ons wilde spelen. Op dat moment hadden we nog geen internet, geen e-mail en geen whatsapp. Maar het kwam toch goed.  Ik kreeg een antwoord vanuit Nederland en mocht me melden in Zwolle, bij de “Zwolsche Reddingsbrigade”.

In 1989 viel de Berlijnse muur. Alle ogen waren op het oosten gericht. Na het openstellen van de grens wilde iedere naar Oost-Berlijn, Magdeburg, Potsdam, Leipzig of Dresden. Maar ik had het idee met mijn trainingsgroep naar Nederland af te reizen. Het viel toen niet mee om het betuur van DLRG Gehrden te overtuigen om te mogen gaan. Maar het heeft zijn vruchten afgeworpen.
Op Hemelvaartsdag zijn wij met een VW-bus naar Zwolle gereden. Wij werden als logées ondergebracht bij Zwolse gastfamilies. We maakten kennis met het lekkere eten, de saamhorigheid en typisch Nederlandse gezelligheid.

We hadden samen een heel leuk toernooi waar het alleen maar winnaars gaf en veel plezier. Het samen vieren was belangrijker dan de oorkonde of de beker. Tijdens een barbequefeest werden lokale gastgeschenken over en weer gegeven. We maakten nog een tocht door de stad en bestegen de Peperbus, de 75-meter hoge Onze Lieven Vrouwetoren en een bezienswaardig in Zwolle.
Tijdens een uitstapje naar Den Helder deden we een bezoek aan het Reddingsmuseum. Op het einde waren we allemaal verdrietig toen we op zondag weer naar huis gingen.

Daarna volgden nog vele jaren met regelmatige bezoeken over en weer aan Zwolle en Gehrden. Iedere twee jaar bezochten we rond Hemelvaart onze vrienden in Zwolle en leerden de Nederlandse wedstrijdonderdelen kennen. In de andere jaren waren de Zwolse vrienden bij ons te gast. Mijn Zwolse vrienden Louis, Andrea, Eddy en Netta en ik werden de beste vrienden en met weinig middelen hebben we onze jeugdige deelnemers steeds een nieuw stukje Europa laten zien.

Ik denk met veel plezier terug aan de afgelopen tijd. Ik ben dankbaar dat ik al bijna 30 jaar zulke goede vrienden heb gevonden in Zwolle. De Zwolse Reddingsbrigade heet nu RB Zwolle, maar verder is er in al die jaren niet veel veranderd. De gastvrijheid in Zwolle is ook nu nog steeds fantastisch!

Ik vond het erg leuk dat in 2017 de wedstrijd in Zwolle zijn gehouden. Hier mocht ik als gast bij zijn, wat me weer een blij gevoel gaf.

Hartelijk gefeliciteerd met het 100-jarig jubileum!

Manfred Buttke

Verhaal ingezonden door Manfred Buttke. 

Meer van Sport

1989
177

I have a dream

In 1989 - dus bijna 30 jaar geleden ... Lees meer >
2017
177

Robert Hendriks

Noordwijk Wat hebben Louis van Gaal, Edwin van ... Lees meer >