Tims redding door de Scheveningse Reddingsbrigade

1999

Rotterdam, 27-10-2017

Toen onze zoon Tim in de krant las dat de Reddingsbrigade haar honderdste verjaardag viert en dat zij op zoek is naar verhalen van reddingen, vroeg hij ons als ouders, het verhaal op te schrijven van zijn eigen bijzondere redding op het strand van Scheveningen in 1999.

Waarschijnlijk één van de weinige reddingen, waarbij van het begin tot het einde foto’s zijn gemaakt vanuit een vuurtoren die pal aan het strand staat, waar Tim destijds een hartstilstand kreeg! Wat er hierna allemaal gebeurde trok als in een film aan ons voorbij en omdat er toen zoveel mensen hebben bijgedragen aan Tim zijn redding, met in de hoofdrol de vrijwilligers van de Scheveningse Reddingsbrigade, willen wij dit verhaal graag met jullie delen!

In het voorjaar van 1999 was onze zoon Tim 8 jaar oud en kreeg hij allerlei vage klachten, zoals een verhoogde hartslag en overmatige vermoeidheid. Hij werd opgenomen in het Sophia Kinderziekenhuis, alwaar de cardiologen voor een raadsel stonden. Wat bleek: hij had in rust een hartslag van tussen de 180 en 220 slagen per minuut, vocht achter zijn longen, een vergrote lever en lekkende hartkleppen. Tevens had hij een vergroot hart, dat nauwelijks nog bloed kon rondpompen!

Alle alarmbellen gingen rinkelen en hij kreeg onmiddellijk een aantal medicijnen, waaronder plastabletten, Captopril en Ritmonorm om zijn hartslag lager te krijgen. Het bleek dat hij een hartritmestoornis had, veroorzaakt door een aantal overactieve hartcellen die als extra sinusknoop fungeerden, waardoor zijn hart 2 keer zo snel klopte dan normaal, met alle gevolgen van dien!

Na 3 weken intensive care mocht hij naar huis, met een batterij aan medicijnen. Eigenlijk moest hij geopereerd worden maar deze ingreep, de zogenaamde “Ablatie” werd in die tijd alleen nog maar bij volwassenen gedaan. Het ging een half jaar redelijk goed met Tim, totdat wij op een mooie nazomerse zondag in augustus met het gezin en 3 vriendjes van de kinderen een dagje naar het strand van Scheveningen gingen.

Het strand was mudvol en de kinderen renden naar het water toe. Toen Tim tot aan zijn knieën in het water stond, kreeg hij plots een hartstilstand, zijn hart fibrilleerde alleen nog maar, waardoor hij bewusteloos raakte en voorover in het water viel. Onze dochter Joy zag het gebeuren: Tim dreef daar in het water met zijn hoofd naar beneden. Zij handelde direct en trok zijn hoofd boven water en gilde keihard: Mamma!

Een sterke man tilde Tim uit het water en legde hem op het strand neer, terwijl Tim zijn moeder begon met reanimeren. De Reddingsbrigade en de politie kwamen binnen enkele minuten met 2 boten over zee aanvaren en traden direct handelend op. Katinka Puglia van de Reddingsbrigade nam samen met Emile van de politie de leiding op zich en zij hielden constant contact met Michel op de strandpost van de Reddingsbrigade.

Een echtpaar uit Gouda, die beiden medisch onderlegd zijn, boden hun hulp aan met reanimeren. Zij hebben Tim een half uur lang zeer kundig gereanimeerd. De ambulance was inmiddels ook gearriveerd en de Reddingsbrigade (meer dan 7 jongens en meiden hielpen mee) regelden een jeep die de ambulance broeders naar Tim brachten. Toen er een traumahelikopter met trauma-arts aan kwam, werd binnen no time het hele strand rondom Tim afgezet.

De trauma-arts legde een tube aan om water uit Tim zijn longen te zuigen, hierna werd Tim zijn hart met behulp van een defibrillator tot 2 maal toe gedefibrilleerd. Uiteindelijk kwam Tim zijn hartslag pas na 3 kwartier reanimeren weer terug, zij het dan wel in het verkeerde ritme. Al die tijd lag hij in een stuip, liep blauw aan en was onderkoeld geraakt en als ouder voel jij jezelf dan zo machteloos. Hij werd met een ambulance naar het HMC gebracht en diezelfde middag nog, met grote spoed naar het Sophia Kinderziekenhuis gereden, waarbij alle kruispunten waren afgezet door de motorpolitie. Op zulke momenten realiseer je weer hoe fijn het is om in Nederland te wonen, waar alles zo goed geregeld is.

Hierna besloot de cardioloog in overleg met artsen uit heel Nederland om Tim toch zo snel mogelijk te laten opereren. De ingreep slaagde in 1 keer en binnen korte tijd knapte hij zienderogen op. Uiteindelijk heeft hij totaal 6 weken op de ITC van het Sophia gelegen. Een paar weken nadat Tim ontslagen was uit het ziekenhuis, werden wij gebeld door de Reddingsbrigade, of zij Tim konden bezoeken. Op een avond kwamen Katinka en Emile bij ons langs, met de hele fotoserie van Tim zijn redding op het strand.

Voor ons was het een ontzettende spannende tijd, waarbij niets meer belangrijk lijkt, behalve de gezondheid van jouw eigen zoon. Je gaat relativeren en beseft dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je gewoon gezond bent!

Het is een wonder dat Tim nog leeft en daarom zijn wij nu, 17 jaar later, nog steeds alle mensen enorm dankbaar die toen voor Tim klaar stonden. De helpers op het strand, de Reddingsbrigade en politie, de ambulancebroeders, de verplegers, artsen, cardiologen en alle zusters in het Sophia! Het blijkt maar weer eens hoe belangrijk het werk van de vrijwilligers van de Reddingsbrigade is en zonder hen was Tim er zeker niet meer geweest.

Namens Tim (nu 25 jaar oud en kerngezond) bedankt voor alles!

Joke en Marc van ’t Veer uit Rotterdam

Links: Tim toen hij 8 jaar oud was
Rechts: Tim nu hij 25 jaar is (ondanks wat is er is gebeurd is hij niet bang voor water)

Meer van Uitgelichte verhalen

1953
178

Watersnoodramp

In de nacht van ... Lees meer >
1999
178

Tims redding door de Schevenin...

Rotterdam, 27-10-2017 Toen onze ... Lees meer >
2003

Zomer 2003

Al van jongs af ... Lees meer >
2007
178

Officiële striping

Naar aanleiding van de ... Lees meer >
2016
178

Woensdagmiddag

Laatste nachtdienst gehad, dus ... Lees meer >